Charitas

Realizované projekty

Koncert pre Janku

 

Keď som dostala mailom fotografiu mesačnej Janky a videla jej oči, hneď som mala pocit, ako by som ju poznala a bola mi veľmi blízka. Potom som mala možnosť, keď mala asi tri mesiace povarovať ju na rukách a tešila som sa, že mi v náručí neplače. Odvtedy som bola tak trochu výnimka, že mne aspoň chvíľu na rukách vydrží, lebo inak chcela len mamu  alebo otca. Nerátala som, že sa ešte neskôr stanem jej krstnou mamou.
Janka je bytosť z iného sveta, samozrejme so svojou osobnosťou, ale inak plná radosti zo života. Najviac je úžasná jej vnímavosť k veciam, ktorými dnes mnohé deti pohŕdajú a to sú hlbšie myšlienky a umenie. Fascinuje ma, ako sa teší z každého dieťaťa, ktoré stretne a ako sa vie k nemu priblížiť, získať si ho - tým sa okamžite to, že je na vozíčku stáva nepodstatné. Vzácna je jej vyrovnanosť s týmto všetkým a tiež i schopnosť byť štedrou, neuľpievať na veciach.
Radosť zo situácie dokáže preniesť aj na ostatných a  ešte viac umocniť - potom je pre všetkých prítomná chvíľa mocnejšia a slávnostnejšia a doznievanie z nej v nej žije ešte i dlhšie po udalosti.
Nádherná bola jej spontánnosť pri návšteve Čarovnej flauty od W.A.Mozarta, ktorú uvádza Štátna opera v Banskej Bystrici v slovenskom jazyku v krásnom rozprávkovom stvárnení vhodnom pre deti. Myslela som, že to bude pre ňu náročné, a že sústredená bude len na začiatku, ale opak bol pravdou - celú operu dychtivo sledovala, naplno prežívala všetky súvislosti. Úplne bola nadšená Pamínou a keď som ju vzala do zákulisia a mohla sa osobne Pamíny dotknúť, jej šťastie nemalo konca kraja a hneď sediac v aute volala, že pozve Pamínu na svoje narodeniny. Ešte som jej vravela, že je aj rozprávková opera Kocúr v čižmách, ale to už podľa nej nie je to čo Čarovná flauta!
Akoby tie vyššie obrazy skryté v tejto opere - lebo je to vlastne zasväcovací akt poukazujúci na to, že i žena môže byť zasvätená, jej boli úplne blízke.
Toto zázračné dieťa skutočne akoby prišlo z iného sveta. Samozrejme rodičia to nemajú ľahké a už vôbec nie finančne. Janka nemá citlivosť od pol pása kvôli rázštepu chrbtice od narodenia. To si vyžaduje 24 hodinovú starostlivosť. Aj keď Janka sebou samou mnoho z toho rodičom vynahrádza, nie je to vôbec jednoduché, lebo obaja rodičia nie sú zamestnaní, takže finančný príjem je len zo sociálneho príspevku. Preto by som chcela svojím umeleckým vkladom napomôcť tomu, aby si Janka a jej rodičia  mohli trochu prilepšiť. Preto vás srdečne pozývam na umelecké pásmo venované Janke a vopred som vďačná za vašu účasť a za akýkoľvek príspevok z vašej strany. Osobitne sa budem tešiť,  ak sa ku mne pripoja i ďalší umelci, ktorí darujú Janke kúsok zo svojho umenia, čo bude pre ňu najväčším a najradostnejším darom.
plagáty s časom
plagáty 151

O dievčatku so spiacimi nôžkami

Improvizovaná hra pre Janku

Fotogaléria

august 2020
IMG_20200829_154433

Fotogaléria

Benefičný koncert Košice

Spev

1
2
5
6
7
9
10
11
12
13
15
16
17

Eurytmia

4
3
8
18
19
19
20
21
22